مخزن آب آتش نشانی۲
در مقاله مخزن آب آتش نشانی با کلیات این مخزن و انواع آن آشنا شدیم؛ اکنون در مبحث مخزن آب آتش نشانی۲ به بررسی مطالب باقی مانده از این مخزن مهم و پر کاربرد می پردازیم.
مخزن آب آتش نشانی
همان طور که در مقاله قبل گفته شد مخزن ذخیره آب آتشنشانی منبعی جهت ذخیره آب به منظور مهار آتش است که عموماً از جنس فلزی، بتنی، پلی اتیلن و فایبرگلاس ساخته میشود. این مخازن به واسطه نوع استفاده در انواع مکعبی و استوانهای ساخته میشوند که البته بسته به مکان قرارگیری و سفارش متقاضیان قابلتغییر هستند.
مخازن ذخیره آب آتشنشانی با جنس پلی اتیلن به دلیل مجموعهای از مزیتهای فوقالعاده نظیر امکان استفاده همزمان جهت ذخیره آب اطفاء حریق و آب آشامیدنی، نصب و نگهداری آسان، مقاوم در برابر اشعه مضر نور خورشید (UV) و امکان ذخیره آب در گنجایش بالا و غیره از مزیتهای مخازن ذخیره آب پلی اتیلن جهت منبع آتشنشانی هستند.
توجه به وجود دائمی آب یا عدم تخلیه کلیه آب درون مخزن از مهمترین نکات ایمنی در خصوص نگهداری از مخازن ذخیره آب آتشنشانی است. آب اضافی یا تهنشین شده در درون مخزن عموماً برای مصارفی چون شستشو و غیره مورد استفاده قرار میگیرد؛ بنابراین نگران راکد شدن آب درون این مخازن نباشید.
در چه شرایطی برای اطفائ حریق باید از مخزن آب آتش نشانی استفاده نمود؟
۱- شبکه آب شهری وجود نداشته باشد و یا توانایی تامین دبی و فشار مورد نیاز سیستم اطفاء حریق را نداشته باشد:
متاسفانه بعضی از مالکین ساختمانها به دلیل نبود شبکه آب شهری مناسب، خود را محروم می کنند از داشتن سیستمهای اطفاء حریق، در صورتی که با در نظر گرفتن منبع آب میتوانند حریق را در لحظات اولیه آتش سوزی و با مقادیر بسیار کم آب خاموش کنند.
به طور مثال برای سیستم اسپرینکلر طراحی شده در محیط کم خطر، حدود ۱۲۰ گالن بر دقیقه آب در طول ۳۰ دقیقه مصرف می شود، یعنی می توان با انتخاب مخزن ۳۶۰۰ گالنی حریق را به آسانی خاموش کرد؛ در صورتی که خروجی هر شیلنگ آتش نشانی حدود ۲۵۰ گالن بر دقیقه است، حال فرض کنید به دلیل نبود سیستم اسپرینکلر و در فاصله زمانی رسیدن نیروهای آتش نشانی، آتش گسترش پیدا می کند و آتش نشانان از ۴ شیلنگ به طور همزمان استفاده میکنند.
در این وضعیت و در طول ۳۰ دقیقه حدود ۳۰.۰۰۰ گالن آب استفاده خواهد شد که علاوه بر افزایش تاثیرات منفی، بیش از ۸ برابر مقدار مورد نیاز سیستم اسپرینکلر، آب مصرف میشود.
۲- ساختمانها به چند منطقه یا زون اطفاء تقسیم میشوند:
موردی که در اغلب ساختمانهای بلند با آن روبرو هستیم، این است که جهت تامین حداقل فشار مورد نیاز در دورترین اسپرینکلر یا خروجی شیلنگهای شبکه آب آتش نشانی، فشار آب در نقاط نزدیک تر به پمپ از حد مجاز (۱۷۵ psi) بالاتر میرود، در این شرایط تقسیم بندی شبکه به دو یا چند منطقه الزامی است.
به طور مثال ساختمانی با ارتفاع ۷۰۰ فوت را در نظر بگیرید که از یک رایزر (لوله عمودی انتقال آب در شبکههای آبی ) جهت آبرسانی به خروجی شیلنگهای هر طبقه استفاده میکند، اگر بخواهیم مطابق با NFPA 14 ، فشار باقیمانده ۱۰۰ psi (Residual Pressre) را در خروجی به قطر “۲ ½ در بالاترین طبقه تامین کنیم، فشار در طبقه همکف حدود ۴۰۳ psi خواهد شد.
۳- جهت اطمینان از از تاٌمین آب سیستم:
برای اطمینان از تامین منبع آب سیستم، در بهترین شکل از دو منبع در سیستم های مهار آتش استفاده می شود، هرچند NFPA و سایر کدهای ساختمانی، وجود یک منبع آب را کافی می دانند، اما برخی شرکت های بیمه در آمریکا تخفیف های قابل توجهی را برای سیستم هایی با دو منبع آب قائل هستند.
۴- نصب سیستم در مناطق زلزله خیز:.
در مناطق زلزله خیز که احتمال شکستن لوله های آب شهری بر اثر زلزله وجود دارد، استفاده از مخازن آب در مواقع ضروری نیاز است تا در صورت قطع یا کاهش فشار و دبی آب در شبکه شهری، بتوان با استفاده از منبع آب اختصاصی، از سیستم اسپرینکلر استفاده کرد.
نکات مهم قبل از خرید مخزن آب آتش نشانی
قبل از خرید مخزن آب آتش نشانی باید نکاتی را در نظر بگیریم که در این جا به بررسی برخی از این نکات می پردازیم:
- نصب منبع ذخیره آب آتش نشانی روی پشت بام، داخل موتورخانه یا اتاق تاسیسات، پمپ خانه و سایر قسمت های ساختمان به شرط رعایت اصول مهندسی مرتبط از قبیل قابلیت تحمل وزن توسط سازه در شرایط عادی و یا زلزله و حریق، بلامانع است. محل نصب این منابع باید عاری از مواد قابل اشتعال بوده یا به گونه های مناسب در برابر آتش محافظت شود، همچنین باید تمهیدات مناسب، در سازه محل نصب مخزن در ساختمان لحاظ شود.
- استفاده از استخر آب، منبع آب روباز و یا چاه به عنوان تنها مخزن ذخیره آب آتش نشانی مجاز نمی باشد.
- اگر منبع ذخیره آب آتش نشانی در فضای بازی قرار دارد و عوامل محیطی بر روی آن تاثیر گزار هستند، باید به شکل مناسب در برابر صدمات فیزیکی و یخ زدگی محافظت شود. در واقع باید قبل از خرید مخزن آتش نشانی مکان نصب آن را پیش بینی کنید.
- مخزن باید در پایین ترین نقطه، لوله تخلیه آب داشته باشد. این لوله باید به گونه ای طراحی شده باشد که با باز کردن شیر آب بتوان کل آب مخزن را تخلیه کند. انتهای لوله تخلیه باید حداقل ۱۱ سانتی متر بالاتر و دورتر از کفشور یا هر نقطه تخلیه دیگر باشد. انتهای لوله تخلیه نباید قابل اتصال به شیلنگ بوده و باید با توری مقاوم در برابر خوردگی محافظت شود.
- استفاده از مخزن مشترک جهت تامین آب بهداشتی و آب آتش نشانی ساختمان، مجاز است. در این شرایط بایدحجم مخزن ذخیره آب آتش نشانی به صورت مجزا در نظر گرفته شود.
- کلیه اتصالات و انشعاباتی که ممکن است منجر به ورود احتمالی آلودگی شبکه آب آتشنشانی به داخل مخزن مشترک شود، باید مجهز به شیر یکطرفه دوتایی باشد.
- در اجرای مخزن ذخیره مشترک، کلیه نکات مربوط به مخازن آب بهداشتی مندرج در مباحث چهاردهم و شانزدهم مقررات ملی ساختمان باید رعایت گردد.
نوع مخزن آب آتش نشانی
مخازن پلاستیکی از نوع پلی اتیلن یا فایبرگلاس در سالهای اخیر به جایگزین مناسبی برای مخازن فلزی یا بتنی ذخیره آب آتشنشانی تبدیل شده است. استفاده از این نوع مخازن به دلیل مزیتهای متعدد از جمله قیمت مناسب و هزینه تعمیر و نگهداری مقرونبهصرفه به شکل روز افزون در حال افزایش است.
علاوه بر قیمت مناسب، میزان انعطافپذیری مخازن ذخیره آب آتشنشانی پلی اتیلن در مقایسه با مخازن فایبرگلاس بسیار بیشتر است. از سوی دیگر شرایط نصب مخازن ذخیره آب آتشنشانی پلی اتیلن به دلیل عدم نیاز به زیرسازی به نسبت مخازن فایبرگلاس راحتتر است، بهطورکلی علی رغم نقاط قوت مخازن گالوانیزه، نصب مخازن پلی اتیلن نیز در ردیف مخازن پرکاربرد برای این امر قرار میگیرد.
سوالات متداول
کاربرد منابع ذخیره آب آتش نشانی ؟
کاربرد منابع ذخیره آب آتش نشانی درآپارتمان ها، برج های مسکونی، تجاری، هتل ها، استخرها، کارخانجات، بیمارستان ها و دانشگاه ها برحسب ضرورت وبرمبنای مقدارنیاز تولید وعرضه می شود.
انواع منابع ذخیره آب آتش نشانی ؟
منابع ذخیره آب آتش نشانی ازلحاظ شکل هندسی به دوصورت استوانه ای و مکعب مستطیلی تقسیم می شوند.
جنس منابع ذخیره آب آتش نشانی ؟
جنس منابع ذخیره آب آتش نشانی از ورق st-37 فولاد مبارکه با آبکاری گالوانیزه گرم می باشد.
نحوه محاسبه ظرفیت مخزن آب آتش نشانی
برای این کار ابتدا باید دبی موتور پمپاژ آب را به دست بیاورید و سپس سراغ محاسبه حجم مخزن بروید، البته نیازی نیست نگران نحوه محاسبه دبی پمپ ها باشید، چون روی بیشتر آن ها دبی آب را نوشته و این کار شما را راحت می کند. فقط کافیست که دبی آب خروجی موتور پمپ را در تعداد جعبه های آتش نشانی ضرب کنید تا به راحتی ظرفیت مورد نیاز برای مخزن آب آتش نشانی را بر حسب گالن به دست بیاورید.
راهنمای خرید مخزن آب آتش نشانی۲ ؟
۱-درزمان سفارش خرید منابع آب آتش نشانی، نسبت به ابعاد منبع وامکان عبورازدرب موتورخانه و فضای ابعادی مناسب جهت نصب و بهره برداری توجه کافی داشته باشید، درصورتی که منابع ذخیره آب آتش نشانی با ابعاد دیگری مورد نیازباشد ابعاد آن را قبل ازسفارش تعیین نمایید وبرای انتخاب ابعاد واندازه ها به کاتولوگ مراجعه شود.
۲-محل نصب بوشن ها واندازه پایه براساس نیازمشتری قابل تغییرمی باشد.
۳-جهت اطلاع ازوضعیت سطح آب درون مخزن، می توان از آب نما استفاده کرد.
نکات فنی منابع ذخیره آب آتش نشانی
۱-منابع ذخیره آب آتش نشانی بایددرنزدیک ترین فاصله از پمپ های آتش نشانی نصب شود.
۲-جهت جلوگیری از راکد ماندن آب درمنابع ذخیره آب آتش نشانی ومحدودیت فضایی توصیه می شود حجم منبع ذخیره آب آتش نشانی به حجم منبع ذخیره آب شرب اضافه شود.
۳-منابع ذخیره آب آتش نشانی درجایی باید نصب شود که در برابرسرما محفوظ باشد.
۴-منابع ذخیره آب آتش نشانی درجایی نصب شود که امکان تعویض هوا باشد.
۵- منابع ذخیره آب آتش نشانی درجایی نصب شودکه درآنجا کف شوی داشته باشد.
۶-منابع ذخیره آب آتش نشانی باید در جایی نصب شودکه دراطراف آن به اندازه لازم فضای کافی داشته، تا بتوان به طور ادواری بازدید کرد.
۷-نصب شیر فلوتر جهت پرکردن منبع الزامی است.
برای مشاهده محصولات پلی اتیلن مشابه می توانید به سایت مخزن مارکت دات کام مراجعه فرمایید و هم چنین برای اطلاع از آخرین قیمت ها با شماره۲۲۶۱۷۳۶۳-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید، همچنین صفحه ما را در اینستاگرام، تلگرام و توییتر دنبال کنید و با مخازنی غیر از مخزن آب آتش نشانی۲ آشنا شوید.
مخزن آب آتش نشانی – منابع ذخیره آب آتش نشانی – منبع آب آتش نشانی – محصولات پلی اتیلن